torsdag 27. mars 2014

Det er torsdag og eg er komen meg på universitetet. Det er tre kvarter til forelesning, så eg skal no mest berre sitte her og slappe av og få litt inntrykk av det som skjer rundt meg.
Gårdagen var sterk og då vi var ferdig med "skulesyslane" for dagen var eg rett og slett mentalt utmatta.
Yad Vashem - Holocaustmusèet……..

Du kan reise til blant anna Polen for å sjå kva forhold jødane levde i. Du vil kome attende derifrå og ha fått sterke inntrykk. Yad Vashem, her i Jerusalem, er dei som har fått i ansvar og bygge opp det som skal sørge for at dei jødane som blei drept skal bli hugsa.
Det er her du sjå skorne deira, det er her du får sjå bilete av dei, det er her dei har endra jødane frå å berre vere eit nummer til å "gje dei namn" kvar og ein av dei som dei har klart å finne identiteten til.
6 millinar jødar……..1,5 millionar born.

Då vi var komen halvvegs i runden-guidaturen der, kom vi til ein stad der vi får sjå korleis "henrettinga" av born kunne foregå. Då vi kom til setningen der dei skildra eit born som skal skytast, og at han ropar til mora si at ho må snu seg og ikkje sjå på……Ja, då raste nesten verda mi saman. Då kjente eg at "her vil eg ikkje vere". But I stayed ………..


På dette biletet ser du "blå gass". Med det meiner eg den gassen som kom ut av dusjen i konsentrasjonsleirane. Då jødane dusja og ikkje visste at nett den dusjen ville sørge for at dei kom til å døy. 
På dette biletet ser du ekte vare. Nett desse som du ser, er restar frå den verkelege hendinga. Også her var det vanskeleg å halde seg. Det blei berre vondt i magen. 
Og dette stod verda og "såg på"!

Det verste var kanskje då vi skulle ned i det rommet der borna blir hedra. Du kjem inn i eit mørkt rom og du får følesen av at du er under den mest fantastisk stjernehimmelen du kan tenke deg. Samtidig leses namnet på born for born opp. Namn, alder og land. Då høyrer du snufsinga byrjer…….
Her er ikkje jødane lenger eit nummer……..

Irena Sendler er ei som det stor respekt av. Ho døydde for kampen ho kjempa for jødane. Ho fekk "access" til leirane og smugla inn mat og liknande. Ho klarte også å smugle ut born, eit etter eit med bilen sin. Namna på dei skreiv ho ned og gravde ned. Borna blei plassert litt her og der. 
Då ho blei torturert, avslørte ho ikkje namnet på eit einaste born! 


Her er komen ut frå den delen som ikkje innbefattar borna så mykje. Det vises eigentleg bgodt at ein ikkje er heilt komfortabel.
Kameraet er rundt halsen, men det var ikkje lov til å ta bilete inne. (Og, ja, det betyr ta eg sneik meg litt sånn der litt utan lov til å ta bilete av "blågassen. Eg berre måtte. 

Dei har fuglar her også. Det er ikkje berre forbeholdt Noreg! :=)))))

I morgon blir det ørkenen og Dødehavet. Det blir "gøy" å få bade der. Vi har fått beskjed om at dersom nokon har opne sår, er det ikkje berre å bade……med mindre du vil ha veldig vondt. Årsaka er sjølvsagt at det er veldig salt! 

No skal eg gå til time, så ha ein fortsatt fin dag. 
Hasta luego!

IWALY!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar