fredag 28. mars 2014

Det er heilt overveldande!!
Eg klarar ikkje heilt å ta innover meg at eg får vere med på dette. Dagen i dag har vore heilt fantastisk. Masada og Dødehavet. Ørken og hav "next to each other". Herodes, palass, gammalt, sol, varme, trim…….
Her sit vi på bussen og er på veg………..Då må vi sjølvsagt gjennom kontrollar. 

Det er varmt i høgden!! Hahahahaha………Høgden, faktisk!! Sånn bortsett frå at vi var under havoverflata, så var vi jo på ein måte i høgden. Vi er fleire hundre meter "UNDER" havet. Daudehavet ligger 400 m (ca. trur eg) under det vi kallar for m.o.h og m.u.h. 
Her er eg oppe på ei høgde i Masada og då er vi sånn ca 280 meter under havet. (Eg tippar på talet, for eg hugsar ikkje heilt eksakt. Men eg det er i alle fall sånn høveleg rett.) 

Her går vi på utsida av palasset. Her var det berre ein del av oss som valgte å gå. Det var jo litt bratt og på utsida, så dei som har høgdeskrekk eller ikkje er glad i trapper bør ikkje gå nett her. 
Det var heilt fantastisk då vi kom fram til målet. Ei fantastisk utsikt. 

Det var Herodes spm først bygde det. Dei som kom etter brydde seg ikkje stort sett ikkje om kva arbeid som var lagt ned og gjorde "kva dei ville" med det. 
Det betyr at dei ødela mosaikk-golv og murte ting rett oppå det istadenfor å tavare på det. 
Her er det berre ørken i bakgrunnen. 
Viss du lurer på kva eg har på hovudet, så er det påtvungen……Eg fekk ikkje gå utan noko på hovudet, og då blei sjalet løysinga. (Eg hadde bevisst ikkje tatt med meg caps eller hatt av den enkle grunn at eg ikkje ville ha det. Men, men….) 


Her er frå den delen som berre nokre av oss fekk oppleve. Vi snakkar om gammelt materiale her!!

Utsikta Herodes hadde. Ikkje til å klage på, med andre ord. 





Den svarte streken midt på muren er laga for å vise kva som er frå opprinnelsen og kva som er bygd opp etterpå. Den svarte streken er ikkje så veldig tydeleg som denne heile vegen. På dette biletet syns eg den blei litt for tydeleg. 



Det kvite langs kanten her er SALT! Sjå det saltlaget! Er det rart vi berre flyt når vi er uti? 
Vi går uti med ryggen først fordi det ikkje er lurt å legge seg på magen og svømme. Du flyter berre opp. 
For å ikkje få vann i augene er det likast å ligge på rygg. Har du opne sår på kroppen, går du ikkje uti! Då svir det enormt. 
Sjølv smurte eg meg i gjørme og gjekk uti. Då fekk eg bekrefta at det ikkje er tull at alt flyter der. Du treng ikkje å kunne svømme for å bade der. Du flyter uansett. (Det blei jo sjølvsagt litt fliring av det.)


Då eg skulle opp frå havet og til bussen, stod det plutseleg ein dromedar der. Akkurat det var jo litt kult. Det hadde vore hakket betre om det hadde vore ein kamel, men det gjekk heilt fint med dromedar også. 
Eg visste ikkje om det var lov å gå bort til den,men eg gjekk no så nærme eg turte. 


Dette har vore ein fantastisk dag. Mykje sol og varme er alltid digg, men vi har også lært mykje. 
Likevel, det var godt å kome attende til "studentbyen" vi bur i. Ein blir rett og slett sliten av å vere på ein slik tur. 

I morgon har vi fri. Det er den einaste fridagen vi har her nede. Årsaka er at ingen arbeide her frå i sekstida til i morgon kvel i sju-åtte-tida. 
Det betyr at vi ikkje får kjøpt mat eller noko, men det handla vi inn i går kveld. Så spørs det kva ein skal finne på i morgon. Det er om å utnytte tida best mogleg medan ein har sjansen til det! 

No skal eg gå og slappe av ei lita stund før vi sikkert skal finne på noko. 
Eg er litt trøytt av di vi stilte klokka fram i natt, noko om ikkje skjer heime før no i helga. I tillegg skulle vi møte 1,5 time tidlegare enn vanleg i dag. Med klokkestillinga tilsvara det 2,5 timar tidlegare enn modusen vi har vore stilla inn på. Så då klokka var fire heime, i natt…….stod eg opp……

Ha ein fantastisk fin fredagskveld. 
Hasta luego! 

IWALY!!

2 kommentarer:

  1. Heia jomfruen. Og tusen takk for oppdateringa med flotte, klare, illustrerande bilder. Blir så rørt over å se og høre hva du opplever. Kjenner at jeg har sterke følelser for det landet der! Skjønner dere er under sterkt regime der det ikke er lov til så mye. Er det Negevørken vi ser på bildnene? Kos deg videre, snuppa :) Her skal det gjøres i stand til 4 soldatgjester i morgen til søndag, i tillegg til mine to egne sønner. :) Sjøl skal jeg til ma og pa, er faktisk bortvist :) Men glad for å få lov å dra, ikke noe blivende sted her med 6 gutta i huset. Hjelpes! Så skal man jo oppleve det og. I fjor var det to soldata på taket :) Ha en fin aften, jomfru Beathe :) :) KLemmer fra nord.

    SvarSlett
  2. Thihihi..... Ja, det er Negev. Høgda vi var på heiter Masada. Palasset til Herodes.
    Ja, det er sterkt å vere her! ;)

    SvarSlett