søndag 26. januar 2014

Dette gjør ditt reisvalg enklere. Joda, og så putter dei med eit bilete til teksten……Digre silikonpuppar, langt lyst hår og havet rett bak.
Vel……om det digre silikonfylte brystene freistar nett meg til å opne artikkelen og sjå om det er litt meir seriøst å finne då, er vel heller tvilsamt.

Oslo Høyres leder, Nikolai Astrup, mener det er på tide å vurdere skolestart for femåringer. Jaja…… Det er jo klart. Spesielt når det samtidig er snakk om at dei då skal vere ferdig eitt år tidlegare, altså i ein alder av 14 og 15 år. I dag er det 15 og 16 år.

Det betyr i realiteten at dei skal lære det same, men i yngre alder. Hjelpes….. Elevane modnes på mange områder for kvart år som går, noko som har mykje å seie for kor "lett" dei syns det er å lære seg nye ting.
Skal dei starte når dei er fem år (då vil enkelte enno berre vere fire!!), vil det seie at dei skal lære like mykje som dei startar og er eitt år eldre.
Eg vil tru at det tar lengre tid å lære ein fire-femåring å lese enn ein som er året eldre. Ein skal jo klare å halde seg i ro lenge nok til å lære noko og ein fire-femåring må ha ei viss tid til å leike og drive samhandling.
Dei klarar sikkert å argumentere med at mykje av den første opplæringa skal vere meir leikprega enn det som er no. Vel……. Det kjem dei ikkje langt med om dei skal vere ferdig eitt år tidlegare.

Kva er hovudmålet med det heile? Få folk tidlegare i arbeid? Eg vil tru at det er mange yrker som treng at ein som menneske har modna eindel. Ein tenker annleis som 18-åring enn om ein er 19. Eitt år har mykje å seie. Det er ikkje utan grunn at det fins ulike utdanningslinjer som no vurderer å innføre aldersgrense på å starte eit studium, nett av di mange ikkje er modne nok når dei startar.

Nei, born skal visst ikkje få vere born lenger. Kanskje dei sparar pengar på det? Det trengs færre ansatte i bornehagen viss det går gjennom, og i skulen blir det akkurat som før i og med at tidsaspekteret før dei er ferdig er like langt som no.
Vel, det er jo ein måte å imøtekomme det at det utdannes for få førskulelærarar (bornehagepersonell), men for ein slett måte det blir gjort på i såfall. Det kalles å løpe ifrå ansvaret sitt.

KVA MED oss som bur slik til som det vi gjer??? Skal vi sende borna våre bort enno eit år tidlegare? Det er nok mange som syns det er nok smerteleg å sende dei på hybel med den alderen dei har i dag, om ikkje dei skal vere eitt år yngre. Det vil i praksis seie at dei som er født siste halvdel av året berre er 14 når dei reiser ut for å lære hybellivet å kjenne.

I England startar dei på skulen det året dei fyller fem. Denne grensa jobbes det med å få flytta. Dei har gjort sine erfaringer og no prøver mange å få endra grensa slik at dei skal starte eit år seinare.
Viss vi, som vi mange gonger gjer, skal sjå til andre land……Kvifor ikkje legge merke til nett dette i denne saka?

La born vere born!!

Glemte at hun vant. Skylder på fylla. Jaja, no er det eingong slik at dette er verdas dårlegaste unnskyldning. Golden globe awards…….. Cate Blanchett. Ho vann rolla for beste kvinnelege skodespeler. Du skal vere bra full for å gløyme noko slikt!! At hennar kategori blei delt ut seint i løpet av showt har vel eigentleg ingenting å seie. Eg går sterkt ut ifrå at ho var klarover at ho var nominert.

Å vere så full når du held takketalen din, at du neste dag ikkje hugser det……Tja, kva skal ein eigentleg seie? Jaja……Fylla har skylda!

Are Kalvø, humorist, har verkeleg funne eit viktig poeng. Det er veldig mange som kritiserer at legar skal kunne bruke reservasjonsretten sin når det gjeld abort. Mange av dei same har teke parti med mannen her nordifrå som nektar å bruke flytevest. Så spørs det……. Poenget til Kalvø lyder som følgjande: Kva er det som skil reservasjonslegar frå den nordnorske herren utan flytevest? 

Det er sant som han seier……at mange av oss mest sannsynleg fleire gonger har tenkt tanken at det ville vore flott om ein kunne sleppe å forhalde seg til absolutt alle lover og reglar.
Det heile handlar om samvit. Samvit er ein indre følelse om kva som er rett og gale.
Mannen frå nord meiner sjølvsagt at lova om flytevest er "Faen steike inn i helvete idiotisk". Hadde det ikkje vore for akkurat det, hadde det vel heller ikkje vore så artig for norske journalistar å intervjua han.
Det er jo alderen og språket som har sørga for den store mediadekninga.

Flytevestsaka handlar også om liv og daud…….. Joda, om du dett på havet utan, hjelper den deg ikkje. Likevel, skulle båten havarere, rekk du å ta på deg veste og då kan ein ofte prise seg lykkeleg for at ein hadde ein vest i båten.
Så kva skil legane frå den nordnorske mannen?? Det er visst berre språket. Kanskje noko å tenke på…..

No kan du velje å vere vanskeleg og misforstå meg med vilje. Då klarar du nok å la deg provosere.
Klarar du derimot å sjå gjennom det, skjønner du eigentleg hovudpoenget og skjønner at provokasjonen du føler er ugrunna.
Eg har ikkje skrive kva eg sjølv meiner, sånn eigentleg. Eg ser heilt klart fleire forskjeller mellom sakene, men om ein set det heile litt på spissen, handlar det i "bunn og grunn" om det same.
Likskap for lova.
Alle har vi ulike meininger om kva som er rett og gale, men det er likevel viktig å respektere dei lover og reglane som er gjeldane. Viss ikkje er det håplaust å sette ei grense for kva tid ein skal reagere eller ikkje.
At ein mann er gammal og har eit språk som ikkje liknar grisen, er slett ikkje ein god nok grunn til å sleppe unna.

Ha ein fin kveld!!   :=))

Hasta luego!

IWALY!!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar