tirsdag 3. september 2013

Jomfru Knutsen er djupt inne i Ibsens si verd og akkurat no er det "Et dukkehjem" som står for tur.
Ein kan seie kva ein vil, men strengt tatt trur eg eigentleg at han Ibsen var ein kul fyr.
Det er ikkje mange forfattarar som kan titulere seg så mykje som han som tidlaus.
Anten var han særs smart på nett det området, eller berre rett og slett veldig heldig. Your choice.........
Uansett, han Henrik tok for seg tema som var aktuelle for den tida han skreiv i, men også i minst like stor grad i dag. (Kanskje større.......)
Einaste ulikskapen mellom den "gamle" tida og no, er det moralske aspektet.
Før var det uhøyrt å forlate mann og born. I dag er ikkje det så "stort"....... (Misforstå meg rett her..)

"Eit dukkehjem" handlar i svært grove trekk om at Nora ikkje har det så bra i heimen sin. Så kjem ho til det stadiet at ho må velgje om ho skal tenke på seg sjølv eller "mann og born".
Når mannen, Torvald, over lang tid har handsama ho som ei fille han kan gjere kva han vil med, kjem ho til det punktet at nok er nok. Ho ender opp med å satse på seg sjølv og splitte denne familien.
Så kan vi meine kva vi vil.......På den tida var det uansett ein ting som blei sett på som uhøyrt.

Vi skal sjølvsagt ikkje gløyme at Ibsen i si tid "rømte" landet av di han ikkje blei særleg satt pris på, litteraturmessig, her heime. Han koste seg andre stader i Europa og fekk anerkjenninga si derifrå.
Blant anna tyskerane var superglad i han og fulgte han med argusauge.
Då han skreiv "Et dukkehjem", kunne han raskt fått avkappa karrieren sin av illsinte tyskarar.
Dei godtok såvisst ikkje at ei kjerring av Nora sitt emne kunne gjere det ho gjorde. Det blei rett og slett stor opstandelse av det.
Ibsen berre løfta armane sine og sa "calm down, calm down"............og så var han så smart at han skreiv ein alternativ slutt som tyskarane kunne svelgje! (Som sagt.....ein smarting!) :=)

Eg vil i alle høve påstå at Nora ikkje var hjartelaus, noko dei meinte ho var på den tida.
Er du usikker på kva du skal meine, er det berre å skaffe deg stykket og lese det. Ibsen var som sagt ein kul fyr, så du treng ikkje vere redd at du skal forgå av keisamheit om du faktisk vurderer å gjere det.

Vg nett lyg så det suser!! Eg har personleg sotte og høyrt på debatten mellom Jens og Erna og eg veit med sikkerheit at hørselen min er god. Det er absolutt ingenting som feiler den.
No er det pause i debatten og Vg er raskt ute med å skrive følgjande: "Derfor snur Erna om handlingsregelen. Stiller ultimatum til Frp. Godta handlingsregelen eller glem regjering." 

Erna Solberg har såvisst ikkje stilt dette ultimatumet. Derimot poengterte ho fleire gonger at ho ikkje kom til å stille ultimatumet. Ho var så sikker i sin tale at ingen journalist kan misforstå det.
Ho sa med reine ord at ho ikkje kom til å stille noko ultimatum til Frp eller andre om dette.
Ho meiner det er nok at dei faktisk veit at Høgre ønsker å forhalde seg til handlingsregelen.

Det spørs om eit samarbeid kan fungere om det er slik at ein meiner det er nok at andre veit kva du står for.
Frp er eit parti i vekst, på bekostning av Høgre. Det betyr at dersom Frp blir stort nok, er Erna nøydd til å ta hensyn til Frp (som seier at dei ikkje vil følge den regelen.)
Det kan jo bli spanande å følge ein statsminister som er så til dei grader på kant med finansministeren i ei slik viktig sak (dersom valget skulle ende i deira favør). Slikt blir det lapskaus av!
(No er eg veldig glad i lapskaus, men akkurat denne lapskausen vil vel aller helst innehalde eit altfor seigt kjøtt.)

Er det rart at eg i stor grad har konventert over til Aftenposten? Til no har i alle fall dei vore hakket meir truverdig enn Vg nett!

Så varmt at du kan steke egg på fortauet - i London! No trudde verkeleg eg at dei har kanonbra vèr i London for tida. At det var sydenstemning der.
Så var det berre ein ny skyskrapar som har spesielle veggar som "samlar opp" alle solstrålane og sender dei konsentrert ned i fortauet nedanfor veggen.
Då blir det nok ikkje noko helgetur til London på denne knetta denne uka. (Eg såg jo for meg både syden og shopping på Oxford street!)

London er ikkje så attraktiv for meg at eg har noko ønske om å reise over for å teste om eit steikt egg smakar like godt når det er tilreia på eit fortau kontra ei steikepanne.  Det blir meir sånn der "Mr.Bean-vibbar" ute og går..........

Frp forberedt på asylmotstand.  Dei må no berre kaste ut alle asylantane. Kanskje dei då ser at Noreg ikkje vil klare seg?!
Noreg er avhengig av ein viss prosentandel "utlendingar" for å gå rundt. Det er ikkje nok nordmenn til å klare det.
Dessutan er vi nordmenn blitt så kravstore at vi ikkje tar kva som helst jobb. Mange av dei jobbane vi ikkje ønsker å ha, er betent av utlendingar.
Blir desse borte........Ja, det seier seg sjølv!

Michael Douglas bekrefter brudd. Jaja, menn. Då er det berre å hive seg rundt. Catherine Zeta Jones er jo berre lekkerheita sjølv, men ver snar.......for elles risikerer du at toget går. Med alle dei friarane som no vil slå til, er det best å vere først ute!
Douglas sjølv er nok ingen Clooney-look-alike, så ingen kvinnfolk får noko konkurranse der ifrå meg!

Berre tenk på kor stort og flott bryllaup ein vil få om ein slår kloa i ein av desse to skapningane?! "A dream come true"...liksom. Hahaha...... Særleg!  (Då er det om å gøyme valkane godt! Spesielt når "Se og hør" dukkar opp og vil ha "Hjemme hos - reportasje".

Kollapset i sjokk da han fikk vite at kvinnen han hadde voldtatt har HIV. Til pass åt han, grisen. Når han er så idiot at han gjer eit slikt overgrip, ja då håper eg han er smitta så det suser.
Sjokk? Jaujau......
Det ender vel med at han stemnar kvinna om han er smitta.

Denne knetta har tenkt å innføre same stilen som Lady Gaga. Når ho tørr å leve ut denne stilen, ja då skal vel også eg tørre det! Gjennomsiktige toppar, blonde-bh´ar og bar rumpe............  Done deal! Det blir med andre ord eit nydeleg syn som vil møte dei som hamnar på same fest som meg neste gong. (Hmmm........Eg er stygt redd for at det kan vere eit visst bryllaup....... Eg håpar verkeleg presten ikkje er av dei mest kontroversielle! Det kan jo i såfall bli eit spanande prosjekt når eg snur ræva til presten på veg ut....Thihihihihihi.........)

Nei, det er på tide å seie natta, så sov god alle i hop! Om det er i skikkeleg Lady Gaga stil eller ikkje. I morgon er det Mittwoch og det som følger med det.

Hasta luego!

IWALY!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar