onsdag 22. mai 2013

George Michael datt ut av bil på motorveien i 112 km/t. Hallo?? Korleis går det an?
Eit augeblikks villskap som seier opne døra og sjå korleis det går, eller?? Ikkje veit eg, men eg skal no prøve å finne ut av galskapen. (Det berre høyres så teit ut!)

Joda, han skulle sjekke at bildøra var lukka ordentleg!! Sjølvsagt inga føremon å ha på seg eit bilbelte då?! Og sjølvsagt for mykje forlanga å påstå at det er noko han burde ha skjønna heilt av seg sjølv! Smarte kjendisar, liksom...........

Starkkars solbriller som blei knust av fallet!!

15 år for sex med mindreårig. I dag kom eg over ein artikkel om ei 18 år gamal "jente" som hadde falt for ei venninne på 15 år. De spelte på same lag og kjente godt til kvarandre. Etterkvart innleia dei eit forhold til kvarandre. Eit forhold som innebar at dei også var intim med kvarandre (sjølvsagt frivillig).

No er det store diskusjonar ute og går av di ho risikerer å kome i fengsel og få ein dom på heile 15 år.
Ein dom som vil ramme ho hardt. I tillegg til å bli fengsla, vil ho for alltid ha på rullebladet sitt at ho har forgripe seg på ein mindreårig. (Noko ho i utgongspunktet har gjort om ein skal legge lova til grunn).

Her i Noreg er det ikkje uvanleg at ein 18-årig gut forelskar seg og innleiar eit forhold til ei 15-åring jente. Det er meir regelen enn unntaket.
Å tru at ikkje mange av dei er intime med kvarandre, vil vere det same som å vere naiv.
Det at eg påstår det, er ikkje det same som at eg seier at det er greit å bryte lova som seier at det er galt.
Det er berre det at om ein prøver å ha eit litt opent sinn, så ser ein kor lett det er at slikt skjer.
Det skjer oftare enn vi er klar over og det får ingen følger for den det gjeld med mindre dei foresatte (eller den mindreårige) anmelder det heile.
Då vil den over den seksuelle lavalderen kunne risikere ein dom mellom 3-10 år. (Her i Noreg).

I denne saka er det snakk om to jenter og då skjønner aller at det er snakk om to som har ei legning som seier lesbisk. (Ikkje at det skal påverke eventuell straff).
Jenta på atten er forvist frå laget, utvist frå skulen (måtte bytte skule) og diverse andre ting som følgje av dette forholdet.
Ingen av dei to ville avslutte forholdet (dei var jo forelska i kvarandre), men ho har blitt "pålagt" å halde seg unna den andre jenta.

Det var ikkje eit problem før dei foresatte for den yngste jenta fekk vite at dottera er lesbisk. Det er sjølvsagt den eldste jenta si skuld (at den yngste er blitt lesbisk). At det er ho som har sørga for at ho blei det. (Som om at ho ikkje har eigen fri vilje............)

Så kjem kluet..... Er det verkeleg nødvendig å ha ei strafferamme på 15 år?? Joda, det er broten ei lov og det er klart dei ikkje kan sjå gjennom augene med det. Likevel....... Det er litt bisarr straff, med tanke på at det heile har vore frivillig og at dei var i eit gjensidig forhold. Aldersforskjellen er heller ikkje så stor om ein skal legge den norske lova til grunn. Her er det slik at ein er "jamngamal" om ein er innanfor ei grense på 3-4 år.
Denne saka er ikkje Noreg................

Problemet er at i Amerika er den seksuelle lavalderen på 18 år. To år seinare enn her heime. (Men det betyr ikkje at ungdomen "over there" er mindre våryre enn dei er her.....) Alderen er nok satt for å beskytte ungdomen lengst mogleg og for å hindre overgrep.
Så spørs det......Er det eit overgrep som er skjedd i denne saka?
På grunn av lova, så seier svaret seg sjølv. Ja, det er skjedd eit overgrip. Likevel, det er fleire hold i denne saka som gjer at det ikkje virker rett å sørge for å stenge denne jenta inne i 15 år.
Det er vel heller tvilsamt at ho er ein trussel for andre i framtida. Eg vil tippe ho kjem til å trø veeeldig varsomt uansett kva som skjer. Ho vil neppe tore å gjere noko som helst galt.

Det kan kanskje virke som om at eg forsvarer at det er skjedd ei handling som strider mor den amerikanske lova, men det gjer eg så absolutt ikkje.
Så lenge lova seier det som den gjer, har det skjedd noko kriminelt, men det er systemet og strafferamma som er heilt sjuk.
Det er liksom ikkje rom for å tolke lova ut frå formildande omstendigheiter.
Ho kan faktisk få redusert straffa si dersom ho erklærer seg skuldig i overgrep. Problemet er at det då uansett vil følge ho resten av livet sitt. Ho blir uansett registrert som kriminell.

Mange av dei som har hivd seg med i diskusjonen om desse to jentene, er ganske bastante og enkelte er ganske langt under det vi kan kalle for lavmål.
Vi har alle rett til å meine noko om kva vi vil, men det går i det minste an å vere litt konstruktiv i kritikken.
Sjølv meiner eg at jenta bør få ei form for straff i og med at ho faktisk har gjort noko ulovleg. Likevel meiner eg at sidan forholdet og alt som har fulgt med det har vore frivillig, fins argument som gjer at ho ikkje treng å straffast som ein overgripar.
Det er trass alt forskjell på ufrivillig intim kontakt og det som er tilfellet i denne saka.

Mange nordmenn trekker Øygardsaka inn som samanlikningssak. At det ikkje er ulikskapar mellom desse to sakene av di at dersom det stemmer at han har hatt samleie med jenta som har anmeldt han, så skjedde det "frivillig" der og då og at ingen vil klare å påstå at det då ikkje er snakk om overgrip på ei som er mindreårig.
Vel, forskjellen ligg vel i at det er eit hav av alder mellom han og jenta og at han faktisk då har brukt si makt i form av embete.
Det er forskjell på å vere to tenåringar og det at den eine er ein gamal gris (dersom det stemmer) som har seg med ei som er mindreårig. Forskjellen er kjempestor.
Einaste likskap er at det i begge saker er blitt begått lovbrot.
Den eine saka er nok mykje verre enn den andre.

Her i Noreg ville ikkje jenta ha blitt straffa. Ikkje dersom den yngste jenta påstår at det har skjedd frivillig. Det fins nemleg fleire eksemplar på nett det. Eksemplar på at ein har sluppe unna straff av di det har skjedd frivillig, i eit forhold og at aldersforskjellen ikkje har vore meir enn rundt 3 år.
But, but......Noreg er ikkje Amerika.
Vi tenker vårt ut ifrå kva vi er vant med og kva aksept vi ser for ting rundt oss i det samfunnet vi sjølv er ein del av.
Difor kan det av og til vere vanskeleg å forstå mykje av det amerikanerane gjer, men samtidig er det nok det same andre vegen. Dei ser nok på oss med same auge, at vi er for lite streng og at fleire grenser burde vore satt. Det forheld seg til det som dei er vant med, akkurat som vi gjer det.
Kva som er det rette...?? Det er ikkje opp til kvar enkelt av oss å bestemme. Heldigvis.

Dette er berre tankar rundt eit tema som er litt samansatt. På ei side er det viktig å slå ned på lovbrot, medan det av og til kan vere saker som set heile systemet litt på sida. Så blir det vanskeleg å sjå kva som er rett å gjere eller ikkje.

Vi vil nok aldri få alle fakta i denne saka og vi slepp heldigvis å "bry" oss med den. Den er ute av vår kontroll og den vil uansett gå sin gong. Tilfeldigheitene avgjer om jenta vil tilbringe mange år i fengsel, eller om dei meiner at skammen saka allereie har brakt over ho, er nok.

Jaja...... Ha ei god natt!
Hasta mañana! :=)

IWALY!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar