onsdag 25. august 2010

Onsdag 25.august.

Eg lurer litt på kor lenge folk skal gidde å skrive det samme i "Si det i Vg". Ein kan trygt seie at det er dei samme temaene som har versert der i uke etter uke. Det får vere måte på kor mykje eg gidd å lese om eit og samme tema.

Hardanger er Hardanger og eg trur vi no kan seie at vi veit kva hardingane meiner om saka. Kanskje dei no kan teie stille om det på akkurat den sida. Eg er sjølv harding og har eit veldg avslappa forhold til det heile. Det er nok hausa litt for mykje opp av enkelte. Reis rundt og sjå andre stader. Det skjemmer ikkje Hardanger meir enn det skjemmer andre på andre stader. Så mykje pes....... Stakkars regjering som må forhalde seg til det norske folk. Vi er slett ikkje eit enkelt folkeslag. (Vi er rett og slett for bortskjemte!!).

Ein ting har eg skjønna.........Det er mange fotballekspertar i landet. Eg sit atmed minst ein akkurat no:=) Dommaren er "blindbukk" og uttrykk som "Ser han ikkje at han må.......?" "Nei, nei, nei!!!" Osv...... Rosenborg speler mot FC Københamn (trur eg). Rosenborg vann heimekampen, men det ser ut som at dei blir overkjøyrd i denne kampen. Det er ikkje vanskeleg å vite kva som blir lagt vekt på i morgonsdagens aviser. Ein slik kamp er jo "store saker"!

Veit ikkje om den prosentandelen i Noreg som hatar fotball er einig i det:=)

Jaja.......... Alle frontsider er vel betre enn den om at Fredriksen flagger ut. La han flagge ut så mykje han vil. Med ein heilt annan kroneverdi i andre land er det ein sjølvfølge at det er billigare å flagge ut. Vi nordmenn er jo millionærar i enkelte land. Ein kan vel ikkje akkurat fovente at han skal bli behandla etter kva han kan slippe unna med i eit anna land som kanskje har det minst like dyrt om det hadde vore sine eigne landsmenn.

Alle seier det er så mykje billegare i Sverige (mat osv.....). Er det det??? Joda, for norske pengar får du kanskje meir. Det betyr ikkje at det er billegare der og at det er samanliknbart med her heime. I Sverige tener dei mindre enn oss. Det er ikkje billegare for ein svenske å handle i svenske butikkar enn det er for nordmenn å handle i norske butikker. Faktisk, så kommer det eindel svensker over til Norge for å handle eindel matprodukter som er billegare enn i Sverige.

Nei, kvifor i alle dagar hoppa eg inn på dette temaet?? Det må då vere viktigare ting å bruke cellene til enn å grunne på dette! :=)

Eit anna tema som har vore oppe er skoleferien. Det er sjølvsagt ein og anna tigerstadskule som har gjeve elevane fri tidlegare enn andre skular og i tillegg har ikkje elevane byrja enno. Eg skjønner godt at dei reagerer på det, men dei treng jo ikkje å legge det fram som eit problem for heile skulenorge. Då må dei jo heller ta det opp med dei få skulane det gjeld. Det er mykje som blir diskutert ut frå kva som skjer ved skulane i Oslo. Det gjeld forsåvidt ikkje berre i skuletema, men i veldig mange andre tema også.

No diskuteres det om ferien skal vare i berre 4 uker. Joda, ein kan lure på kor hjernecellene hos dei som seier det har rømt. Dei er ikkje heilt på stasjon. Ser dei ikkje dei kjempeproblema som vil oppstå av det???

I dag skal dei minke skuleferien til elevane. Samtidig går dei ut og fraråder føresette å ta borna ut av skulen i løpet av skuleåret. Det er fokus på at foreldra tar borna for mykje fri frå den ordinære undervisninga.

Det vi her står att med blir då: Elevane skal til einkvar tid møte på skolen og ferien skal vere i 4 uker. Joda...... Eg byrjer å skjønne poenget. Av og til tar det litt tid før eg skjønner poenga til enkelte. Det er nok akkurat det som har skjedd i denne situasjonen også. At det går an......... Endeleg forstår eg at det er jo sjølvsagt avdi foreldra skal få sjå borna sine endå mindre enn dei allereie gjer. Genialt!!! Meir fri frå borna.....Så flott!

Det er berre om å få dei tidlegast mogleg avgarde om morgonen og ha dei borte lengst mogleg på ettermiddagen. Det er ikkje nødvendig å hente dei før ein må. Er ein heldig, får ein kanskje ei lita stund i lag før det er leggetid. (Vi ser borna våre for lite i dagens samfunn!!!)

4 uker ferie løyser mange problem. Hvis heile Noreg skal ta fri samtidig, ja, då seier det seg sjølv at det vil gå i stå. Med mindre det er snakk om at borna faktisk ikkje skal få ha ferie saman med foreldra då...?!? Ikkje skjønner eg korleis dei skal få til å planlegge ferien sin. Med skuleferie på 4 uker vil det skape store problemer for familiane med tanke på familiesamvær. Det skal godt gjerast at dei føresette begge får ferie i dei aktuelle ukene det gjeld. Dette med tanke på kor stor del av folket det gjeld.... Er dei riktig heldig, får dei kanskje berre ei uke i lag. Så det er derfor eg kommer til konklusjonen om at det må vere for at dei vil ha mindre tid i lag med borna.........
Litt synd å reise bort eller la vere å reise bort avdi det ikkje passer med skuleferien. (For alle borna må jo ha fri samtidig om det skal fungere).

Eg skjønner at mange foreldre i enkelte deler av landet kan slite pga den lange ferien. Er sfo og bornehage stengt i spesielle uker kan det skape trøbbel om dei ikkje har nokon til å sjå etter borna sine. Akkurat den er grei. Det er berre det at eg trur ikkje dei har tenkt så nøye gjennom det når dei foreslår at det derfor må minkes på ferie. Det er heilt andre fokus dei må ha.

Lite ferie og ikkje uttak av born frå undervisning i løpet av skuleåret er lite gjennomtenkt. Rett og slett ugjennomførbart vil eg seie.

Sjølv meiner eg at eg har ei betre løysing på problemet. Eg er heilt einig om at ein ikkje tar borna ut av undervisninga (berre så det er avklart). Først og fremst bør regjeringa gripe inn overfor dei skulane om legg opp til heile ni veker ferie. Eg er heilt einig at det er heilt feil........ Foruten det meiner eg personleg at regjeringa må sette krav til at ingen bornehagar eller sfo-avdelingar kan ha ein månad sommarstengt. Om ein heil bornehage stenger i fire uker, vil det føre til problemer for dei som ikkje har ferie i nett dei ukene. Forståeleg nok....... Det samme gjeld sjølvsagt sfo. I Kjøpsvik fungerer dette bra. sfo og bornehagen samarbeider om sommaren og dei klarer å få det gå rundt heile sommaren utan å ta inn store mengder med vikarer.
Nei, krev at alle bornehager og skulefritidsordninger skal ha åpent alle ukene heile sommaren. Då vil det vere lettare for alle å planlegge.

Eg vil sjå at det er meir lærdom å la borna gå eit par uker lengre på skulen. Tida før sommarferien er den tida der elevane er minst motiverte. Det er heller betre å effektivisere resten av året på ein betre måte.
Ferien kan ikkje minskast avdi føresette må ha ein plass å plassere borna sine. Det blir feil. Då må dei heller presse på mot dei forslaga eg har satt fram (mi meining sjølvsagt).
Borna treng faktisk meir enn 4 uker fri for å fungere heile året. Sanninga er at Norge er eit av dei landa som har kortast ferie for borna.

Det kan vere nærliggande å tru at eg har ein skjult agenda bak det eg nettopp har skrive (sidan eg er lærar og ei innskrenking av ferien betyr mindre fri for meg). Eg kan med handa på hjartet seie at dette er mi personlege meining ut frå eit pedagogisk synspunkt. Heilt uavhengig av min eigen ferie og fritid.
Eg har eit klart inntrykk av at mange foreldre overlet meir og meir til skulane og samfunnet ellers. (No snakkar eg ikkje av erfaring ut frå bygda her, men generelt). Dei vil at skulane skal ta seg av frukosten, opplæring i å smøre brødskivene sine (for det er vanskeleg å lære heime), ......og så ender eg opp på at om eg skal nemne den uendeleg lange lista så blir det morgon att før eg blir ferdig.

Å få born er ikkje ei lett oppgåve å følge opp, men det er ei viktig oppgåve og (for meg) eit krav ein må fylle. Ein kan ikkje berre sette born til verda berre for skøy og overlate alt ansvar til andre. Det blir for lettvindt og samtidig vanskeleg. Sjølv får eg dårleg samvit om eg er litt for lenge på arbeid og sonen min må vente 10 minutter ekstra på meg. Har eg fri, ja, då får han fri han også.
For meg som person er bornehage og sfo instansar som brukes av den enkle grunn at eg er avhengig at det er nokon som ser etter sonen min når eg sjølv er på arbeid. Han er rett og slett for liten til å vere åleine. I dag er han eindel av sfo'en på skulen her. Først og fremst av overnemnte grunn og ikkje avdi eg vil ha bornefri.
Det er eg som har hovudanvaret for han og då får eg ta det. Det er eg sjølv som har bedt om å få han, og ikkje han sjølv.

Eg håpar eg ikkje trør nokon på føtene, for det er ikkje meininga...... Det kan godt vere enkelte som er nett det motsatte av meg og som har heilt andre meininger (som er heilt greit). Det er det som er så flott med ytringsfridomen. Som sagt så er det ganske generelt og ikkje ut frå eigne kjenningar. Ein får eit visst inntrykk gjennom media og meiningsytringer som kommer gjennom dei ulike media som er i tillegg til ei skriva som skulane får i heile landet.
Uansett....Det blir spanande å sjå kva dei ender opp på.

Til helga blir det fotballhelg i bygda. Ørjan Berg, Stig Johansen og Øyvind Iversen kommer for å ha fotballskole for borna. Det skjer noko kjempepositivt her!! :=) For dei som vil sjå dei i fotballmodus er det berre å møte til opninga av banen kl.14.00. Etter opninga deltar dei under kampen mellom "oldboys-laget" og "youngboys-laget".
Er vi riktig heldige, møter store deler av bygda opp ogf deltar på fotballfesten vår. Det er verkeleg gøy at det skjer noko slikt her. Det er viktig å gripe fatt i dei positive tinga som skjer og ikkje berre vere negativ over alt det andre. Av positivitet skapes mykje!! (Negativitet øydelegg!).
Be open minded!!

How can I stop thinking.......
thoughts I can't control.
Dreams still keep on turning
affect my inner soul.

Tell me what to do.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar