fredag 30. oktober 2009

Alkoholbruk.

Ei stor gruppe av den norske befolkningen forbinder fest med det å drikke. Mange påstår til og med at vi ikkje kan ha det moro utan at vi drikker alkohol. Ein stor del av dei som kjem til landet vårt , er overraska over den drikkekulturen vi har her til lands. Eksempelvis kan ein også nemne dei mange tilfella som er når nordmenn kjem til sørligare land på ferie. Enkelte tar sånn av at det er til stor irritasjon for lokalbefolkningen.
Dei spørsmåla som vil vere naturleg å stille er for eks. 1) Kva kan grunnen vere til at mange nordmenn meiner at dei må drikke for å ha det gøy? 2) Kven er det som påverker ungdommen til å drikke? 3) Kvifor skiller den norske drikkekulturen seg ut i så stor grad som den gjer i forhold til mange andre land?
Desse spørsåla har eg ikkje tenkt å bruke masse tid på i kveld, men eg meiner dei kan vere viktig å fundere over.

Hvis ein skal tru på statistikk som blir laga, bur kvar fjerde barn/ungdom under 18 år i ein familie der minst èin person misbruker alkohol eller anna rusmiddel. Dette er tall eg syns er skremmande. Som regel er det borna det går ut over. I fleire tilfelle må borna ta seg av foreldra, og det er jo heilt fundamentalt galt!! Det er ein kvardag ingen born og unge skal ha. Likevel er det kvardagen til mange. Ingen born skal kan heller ha ansvar for at vaksne skal slutte å drikke eller ruse seg. Det er noko dei vaksne sjølv må ta ansvar for.
Uansett, misbruket må ha starta eingong. Mange av dei som misbruker alkohol har sjølv vekse opp i heimar der alkohol har blitt misbrukt. Det er alltid eit MEN i ein sak. Her er det ikkje noko unntak. Her er då vitterleg mange som kan spore problema sine attende til ungdomstida si. Statistikk frå 2007 viser at 60% av ungdom mellom 15 og 17 år har vore fulle. 40% har vore så fulle at dei ikkje klarte stå oppreist. 20% så fulle at dei ikkje kunne stå oppreist dagen etterpå. Kven er dei uansvarlege som kjøper eller gjer ungdommen denne alkoholen? Den samme ungdommen vil garantert vere blant dei som reiser utanlands og "skjemmer ut" den norske drikkekulturen. Nokre av desse vil ikkje bremse ned alkoholforbruket når dei kjem så langt at dei er så gammel at dei skal ta ansvar for andre. Ikkje veit eg om det er noko som ligg latent i genene til folk. Om ein først har fått smaken på alkohol, så er det gjort??

Om kvart fjerde born er i ein heim med rusproblem, vil det heldigvis seie at 3/4 av borna ikkje gjer det. Dei fleste klarer å begrense seg. Men talet er likevel for høgt.
Eg sikter ikkje til dei som syns det er godt å ta seg eit glass vin til god mat, eller eit glass cognac ein kveld. Det er dei som ikkje klarer å begrense det til ein og to stk. det er snakk om.

I og med at dei fleste festane eg sjølv deltar på inneberer at det er alkohol tilstades, skjønner eg godt at mange forbinder fest med det å drikke. Eg skulle likt å vere floge på veggen på ein fest der alle skal vere edrue heile kvelden. Trur kanskje stemninga aldri vil nå nye takhøgder. Det er godt det er lenge mellom kvar fest.
Heldigvis er ikkje eg blant dn prosenten som skjemmer landet ut i drikkekultur utanlands. Ei heller skjønner eg at dei som gjer det tørr det. Det er vel ikkje på ettertrakta å få trøbbel i eit framandt land. Enkelte ting bør ein vere forsiktig med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar