torsdag 6. august 2009

Musikk som kommunikasjon.(2).

Dagens ungdom, og dei eldre for den saks skuld, lytter mykje til både pop og rock. Få av dei tenker vel eigentleg over kor musikken stammer frå. Musikken har mange uttrykksformer og mange bruker den i fleire høve. Kva musikk ein lytter til kan ofte samsvare med stemninga og dagsformen. Det er vel heller få som kan skilte med at dersom dei ikkje høyrer musikk ein dag så vil dei døy...
Om vi går hundre år attende i tid er stoda ei anna. Då kan ein trygt snakke om musikk både som kommunikasjonsmiddel og som overlevelsesmetode. Dagens pop og rock har sitt utspring frå slavemarkene og den form for musikk slavene i si tid brukte. På den tida var musikken viktig. Slavene arbeidde lange og harde dagar, og for mange var det nesten uuthaldeleg der ute på markene. For mange vart utveien å byrje med sang. Nokon sang og etterkvart byrja dei andre med å syngje med på "call and response" (nokon syng og nokon svarer). Dette gjorde kvardagen litt enklare for dei. Dei klarte å arbeide meir når dei song. Songen hadde ein positiv energi.... Det blei enklare å leve.
Det gale var at dei som hadde slaver på markedene plutselig blei redde for at slavene skulle bruke songen som kommunikasjonsmiddel. Då dei høyrde denne spesielle formen for song, trudde dei at slavane kom til å bruke det som middel for å avtale opprør seg i mellom. Derfor blei slavane nekta å syngje.
Etterkvart kom gitaren og musikken blei utvikla ut frå gospel og i retning blues. Det var forresten ei dame som var den første riktig gode bluesartisten!! (Sjølvsagt:) Har gløymt namnet på ho - så det får eg leite opp seinare).
Det var vel heller ingen som trudde at ungdommen skulle gjere fullstendig opprør mot foreldra på slutten av 50-talet. (Rock)..... Men det skjedde! I kva grad ungdommen brukte musikken som kommunikasjonsmiddel kan sikkert diskuterast, men det blei til ein viss grad spelt på det seksuelle.
Så kom elektronikken og musikken fekk eit heilt nytt aspekt. 60-talet står vel for dei fleste som det største tiåret innen musikken. Aldri meir får vi vel eit slikt tiår!?! Heldig er dei som var i Amerika og fekk oppleve "The Beatles" og deira anlegg. Det er godt vi er kommet lengre på akkurat det området i dag. Frå den dagen og fram til nå har dei aller fleste gått og nynna på ein eller annan ballade og tenkt på ein eller ei.
Musikken gjer mykje med både kropp og sjel.
Forts. følger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar