mandag 9. mars 2015

Kroppen på Hamarøya.......

Hamsunsenteret er ein kropp!

Du ser det vel?? Hårtustane som stikk fram oppå hovudet der oppe?! 
Eg veit ikkje heilt kva eg har meint om Hamsunsenteret tidlegare, men eg har vore på nippet til å tenke at dette er eit bygg ein lett kan kritisere. Ikkje no lenger..... Ikkje no når eg veit at senteret er ein kropp!! Hehehe.....

Steven Holl som i si tid teikna denne "skapningen" var eigentleg litt smart. Vi mennesker er jo litt rotete at oss innvendig (innvendig høyrtes betre ut før det kom ned på papiret....). "Rotete" er eit godt ord å bruke om nett dette senteret. Ikkje rot i rett forstand, men med litt velvilje går det an å kalle det rot. 
Ikkje ein vinkel er rett. Ikkje eit golv er i vater. Mange stolar er skeive. Sjå no berre på bygningen, så ser du at den er altt anna enn rett. 

Steven Holl las blant anna boka "Sult". Ei bok om ein som gjekk rundt i Kristiania og var svolten til eikvar tid. Kom han seg til pengar ein gong i ny og ne, ja då brukte han dei gjerne på mat til andre. Sjølv fortsatte han å vere svolten. Ikkje særleg smart, men ei god gjerning...trass alt. 
Han var nok eit "mess" oppi hovudet sitt. Det er ikkje berre, berre å gå gatelangs utan å tene til livets opphald. Stakkars kroppen hans. 
Kva vil vel vere betre enn å bygge eit bygg som eit menneske? Liksom frå fram det hamsunske. Få fram itteraturen hans gjennom byggverket. 

Du ser auget oppe til venstre. Du ser armen oppe til venstre. Arm må ein ha om ein skal evne å vaske vindauger. Det meste er symbolsk. Det ligger faktisk eit mål og ei meining bak heile greia. Ergo blir det vansklegare å kritisere det. 


Eg kunne eigentleg tenkt meg ein sånn her skrivemaskin. Eg hugser godt då vi skreiv på maskin i ungdomsskuletida. (Dog på eit lite hakk nyare maskinar!) 

Om forstørrelsesglaset tilseier at Hamsun hadde dårleg syn, veit eg ikkje, men han brukte jo briller, så tanken er vel ikkje utenkeleg. Han var i alle fall ein ihuga kortspelar. Du ser såvidt dei raudrosa korta stikk fram nederst til venstre på biletet. Eg syns berre at det ikkje passa heilt inn med kortstokk blant alt det andre denne pulten inneheldt.........men dei er der. 
Eg tvilar på at det var "vri åtte" som blei spelt på den tida, men kven veit?? 


Ein rotkopp var han i alle fall. Det vitnar no desse skuffene om!! Ingen diskusjon der. Det er sikkert system i rotet......Dei fleste har det, men denne skuffa var jo då hakket verre enn eg har sett ho andre tidlegare. 

Dette er jo berre rein nostalgi. Hadde eg kunna, ville eg tatt denne med meg. (Hadde eg fått svar i andre enden, hadde eg lagt på og sprunge min veg.....)

Eg elsker penn og blyant!!! Eg er ikkje i tvil. Eg er kjempeglad eg lev i ei tid der det går hurtig å skrive. Eg kunne tenkt meg å ha eit sett som dette, men ikkje for å bruke det permanent, berre til pynt. Heldigvis lev vi i ei enklare verd enn dette!

Staskar?? Eg veit no ikkje........Glad i å skrive var han i alle fall. 

Det har nok ikkje berre vore positiv omtale om han opp gjennom tidene. Han hugses nok for saker som er i kvar sin ende av ein skala. Så spørs det......Kva ende tel mest?


Denne var berre litt festleg. Om du har dårleg syn, så er teksten under biletet som følgjande: 
- Hvor i salen sitter de store norske kunstnere og diktere?
- De er alle sammen døde unntatt Hamsun og han sitter inne.

Det er andre tider i dag. Ha ein fortsatt fin kveld! 
Hasta luego!

IWALY!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar