torsdag 22. mai 2014

I dag prøvde eg meg på å spele ei ung jomfru (men ikkje med særleg hell……). Vi var tre som skulle med ferga og då vi skulle attende, var det ein "unggut" som var billettør. Eg sa at ei ung jomfru som eg burde få reise på halv pris, og då såg han berre dumt på meg. (Hadde han kunna gjort det, hadde han sikkert gjeve meg dobbel pris!!) HAhaha…….Han trudde hverken eg var ung eller jomfru. Forstå det den som kan!!! :=)))

Halvparten av oss tror på løgner når de spres på nettet. Det er mykje tull som spreies på nettet. Akkurat det trur eg at alle kan vere einige i.
Det blir som då det stod : Det italienske senatet gav seg selv 134 milliarder euro i sluttpakke. Det spreiar seg med kanonfart på Facebook. "Bakmenna" kalles trollgrupper. Den falske informasjonen lages med hensikt.
Slike "fantasifoster" fins det mange av. Enkelte meir morosame enn andre, mange berre teite. Spesielt saka om at ei vaksine forårsaker autisme. Kven er det som tenker at det berre er det vi kallar på godt norsk for "pølsevev"? Ein slik artikkel vil for dei fleste virke ganske så troverdig. Så det betyr at enkelte skyr inga grenser for kva dei kan skrive om. Spøkefuglar, seier enkelte….eg trur eg ville kalla dei for noko anna.
Når dei "fleiper" med slikt, vil ein del foresatte ikkje vaksinere borna sine, og følgene då kan vere utbrot av farlege sjukdommar og daude born. Så nei….. EIn fleipar ikkje med slikt.

Når "faktabitar" blir lagt ut på Facebook (til dømes), er det mange som hiv seg rundt og kommenterer. Enkelte saker sørger for at tastatura rundt om går varm. Veldig varm. Sterke meininger og til dels kjem det angrip på andre personar som ikkje meiner det same som dei….osv……så har ein det gåande heilt til nokon er så fornuftig og seier ifra om at dette berre er tull.
Det er klart dei vel saker dei veit vil engasjere mest mogleg menneske. Og folk går laaaaangt i yrtringane sine.
Desse faktabitane blir lagt ut nesten dagleg.

Så spørs det……Er det vi som er alt for naive? Eller…? Det  er jo ikkje berre, berre å skjønne at det er tull når saka er laga på ein slik måte at det nesten ser ut som ein avisartikkel.
Likevel….Det viser berre kor viktig det er å vere kjeldekritisk. Det er det vi seier til borna……. Ha med ei kjeldeliste så vi veit kor dåke har henta informasjonen frå. Dei må lære å vere kritiske!
Dei er berre tenåringar, men til og med vi vaksne går fem på så det suser med kvart.
Heldigvis har eg såpass mykje folkeskikk at eg lar vere å hive meg med i diskusjonar under desse såkalla artiklane. For det er ein uting at enkelte blir så usaklege at det er heilt sjukt.
Det hender ein tenker sitt om ulike haldningar som blir presentert gjennom slike ytringar.
Ein skal vere tolerant osv……..men det går jo ei grense ein eller annan stad.

Eg tok nett turen inn på Facebook for å finne eit døme på ei sak som berre er oppspinn. Heilt overbevist om at det ville gå "no time" på å finne det, skrolla eg ned på sida. Joda……. Plutseleg var det håplaust å finne ei einaste sak! Er ikkje det typisk? Når ein treng det, er det ikkje der……..Poff, poff…..
Jaja,

Har funnet våpenet mot brunsneglene. Den setningen lyder som musikk i mine auge. Kva er vel hersligare enn desse brunsneglane? Ekle kryp som forstyrrar oss så til dei grader. (Ikkje her nord då, vel å merke.)
Kvart år er det det same. Sneglejakt!! Kanskje det no kan bli betre så ein slepp det?! Det ville vore lykken. For slik det er no, veit eg ikkje om eg hadde hertest å sove i telt i sommarvarmen.

Jaja, denne klokka var så på hugget i kveld. (Eller så kan det vere at eg starta litt seint……) Ho er straks midnatt no, så det er vel på tide å mekke seg inn under dyna. Vil du verer ein som slenger med leppa og berre skriver skitkommentarar under ulike saker, "be my guest", men det viser seg at det likaste er å vere litt kjeldekritisk. Med andre ord betyr det at ein skal bli flnikare på å ikkje la seg provosere, av den enkle grunn at informasjonen er feil.

Det som i alle fall er sikkert, er at dei fleste sikkert har tenkt seg i seng, så innan eg står opp att i morgon tidleg er det vel dei færraste som har brukt energi på slike saker. (Sjølv om det fins dei som er oppe halve natta også….)
EG er ikkje vaken til alle døgerets tider, så  det så……….
No gjespar eg for meg sjølv……hurra….. Ha ein fortsatt fin kveld!

Hasta luego!

IWALY!!!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar