fredag 19. februar 2010

We don't smoke the shit, we just sell it.

Det finnest vel ikkje eit utsagn som passer betre enn denne! Utsagnet kjem frå tobakksindustrien. Ein kan vel trygt seie at denne industrien er den mest kyniske verksemda i verda. Halvparten av røykarane som døyr, døyr av røykrelaterte sjukdommar. Det einaste argumentet eigarane av tobakksindustrien kan kome med er at dei har eit ønske om å tene seg styrtrike. Ikkje å forakte det......men til kva pris??

Ein toppleiar i industrien har sagt at dei overlet røykinga til dei unge, dei svarte, dei fattige og dei dumme. Det seier litt om den kyniske haldninga. I tillegg er det born heilt ned i femårsalderen som er med på å produsere skiten.
Ved å røyke støtter ein industrien som bidrar til store internasjonale problemer. Ved ikkje å røyke bidrar ein i kampen mot avskoging, forureining og bornearbeid. Kvifor er det då likevel så mange som vel det første alternativet?? Uvitenskap?? Neppe.... I dag er dei fleste ganske så opplyste om temaet. Dei som allereie har røyka nesten 20 år kan vel eigentleg ikkje lastast.. Dei var vel avhengige lenge før følgene av røyking kom for fullt. Det er vel ingen tvil om at det er vanskeleg å slutte å røyke etter mange år. Det ligger nok ein ganske stor psykisk kamp med seg sjølv bak ein person som klarer å slutte å røyke. Fleire og fleire klarer det!! :=)

I 1975 feira dei at eg blei født med at dei innførte ei lov i Noreg som gjorde det forbode å reklamere for tobakk. Tobakkskadeloven har etterkvart berre blitt strengare og strengare. Eg trur eg har dekning for det når eg påstår at det er langt færre som røyker i dag enn for eindel år sidan. Det skuldast vel eigentleg fleire ting, men hovudårsakane er nok dei omfattande antikampanjane som har vore og at produkta er merka med fare. For oss ikkje-røykarar er utviklinga kjempemessig!!

Tobakksindustrien har lenge benekta at det er nokon samanheng mellom røyking og blant anna kreft. Sjølv om akkurat det har vore beviseleg.... Dei øverste leiarane sverga til og med på at folk ikkje kunne bli avhengig av nikotin. Hyklarar...... Det er minst like avhengighetsskapande som er heroin!
No har dei innrømma alt og at dei også har auka innholdet som skaper avhengighet.

Kynismen kommer godt fram i påstanden dei kom med då dei sa at det eigentleg var greit å ha ein grunn til å døy av. I enkelte land er det ei overbefolkning. Då kjem "røykedauden" godt med. Helsevesenet sparer jo pengar på at dei ikkje trenger å pleie så mange sidan så mange døyr. Hallo!?!

Så er vi no komen fram til det stadiet at dei fleste veit kor farleg det er å røyke. Færre å færre røyker.... For kvar røykar som slutter å røyke taper industrien penger. Så no når den vestlege verda minkar forbruket sitt, må tobakksindustrien finne seg nye salgsmarkeder. Kynismen ender ikkje no berre av di folk byrjer å vakne. Det er på tide å finne nye og uvitande ofre.
Afrika vil nok passe perfekt. Mange fattige og lettlurte som ende opp med å bli avhengig der.
Ikkje er det forbud mot reklame, det er meir korrupt som gjer at industrien kan kjøpe seg "makt" og ikkje minst er det uvitenskap.

Korleis skal dei klare å byggje opp markedet i Afrika? Det er jo viden kjent at det er ein verdensdel som er prega av fattigdom og elende....... Det er nettopp det. Dei skal ikkje tene så mykje på det til å byrje med. Dei vil sjølvsagt først sørge for at dei skaper avhengighet før dei kan byrje å lese på tall som er av anna farge enn raude. Det har ingenting å seie at folka er fattige. Dersom dei klarer å gjere dei avhengig av røyk, vil dei oppnå at dei svake vil gjere nesten kva som helst for å få tak i tobakk. Dei må då finne seg metodar for å skaffe seg pengar. Korleis klarer dei det dei som knapt har nok pengar til mat? Dei som sender femåringane sine ut i arbeid for å få det til å gå rundt.....
Kva følgjer vil denne utviklinga få for utviklingslanda som enno ligg "milevis" bak oss i utviklinga? Eg er stygt redd for at ein av konsekvensane blir auka kriminalitet! Fleire vil utføre lovbrot for å skaffe seg pengar. Det blir meir utrygt å ferdast ute. Problema vil hope seg opp i mengder. Landa vil få mykje meir å ta tak i enn det å ha fokus på å komme seg ut av u-landsknipa.
Det eg eigentleg prøver å seie er at den kyniske tobakksindustriens inntog i u-landa vil få kjempestore ringverknadar. Stort sett berre negative.... Kvifor?? For å tilfredsstille enkeltes behov for å fortsette å vere styrtrik!! Eg trur eg blir kvalm......

Alle mennesker er født egosentriske, men ein stad går grensa! Den vestlege verda røyker mindre, og takk for det, men vår positive trend slår motsatt ut for dei som lever i den andre delen av verda. Kven skal vi eigentleg prøve å skjerme då???? Vi lever i ei sjuk verd. Det er eg overbevist om. Kor vil galskapen ende?

"We don't smoke this shit, we just sell it".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar