torsdag 28. januar 2010

Kva er det med oss nordmenn?

Kjenner eg blir heilt svett!! Puh.... Av og til lurer eg verkeleg kva det er med oss nordmenn. Eg trur rett og slett vi har det altfor godt.
Vend augene til Haiti. Der er det stor naud og elende. Dei har verkeleg fått kjent det på kroppen.
Likevel har dei aldri hatt større tru enn no. Aldri før har dei bedt til Gud om hjelp som nå. All motstanden dei har møtt har ikkje skremt dei frå å be.
Ikkje det at eg legg meg bort i om nordmenn ber eller ikkje.....men det er likevel eit lite poeng i det.

Ingen har det så bra som vi nordmenn. Vi er blant dei "heldigaste" i verda. Ingen syt så masse som vi. Det er jo ei falitterklæring!! Nei,.... vi er vant til å det meste vi ønskjer oss utan altfor mykje motstand. Det er ikkje lite materielle goder vi skaffer oss i løpet av livet. Vi, dei aller fleste, har så vi klarer oss og vel som det. Likevel klager vi på det meste., Alt skal gå på skinner, alt skal vere tilrettelagt. Mange seier "Det skal ikkje vere nødvendig at vi skal ha det slik vi som er eit så rikt land". Det er sikkert mange bra årsaker bak utsagnet. Ei av dei er sikkert dei lange sjukehuskøane berre for å ta eit eksempel. I Vg florerer det med leserbrev som angrip regjeringa. Har vi det ikkje bra?? Ja, vi er eit rikt land, og vi kunne sikkert ha gjort enkelte ting på ein betre måte. Det er mange ting å gripe fatt i, men spør du dei som i desse dagar er på Haiti vil dei ha ulike superlativ klare for å skildre oss nordmenn.

Det har blitt slik at vi har endt opp som egoistiske, sjølvopptatte og sytete nordmenn. Har vi gløymt kva forferdrane våres måtte gjennom? Vi skal jo vere takksame!! Vi har jo uendeleg masse å vere takksam for. Berre det at eg kan skrive det eg gjer her utan at eg vil bli henretta for det er ein ting eg kan vere takksam for. Det er ikkje noko som er sjølvsagt i andre land. Vi har ytringsfridomen. Det er sterke saker det med tanke på at ei heilt anna verd berre er nokre få timar unna oss.

Eg treng ikkje gå lengre enn til asylmottaket her i Kjøpsvik før eg kjenner eg blir stressa. For enkelte har det blitt så prinsipielt viktig å få viljen sin at dei går gjennom ild for å vise at dei har rett. Dei meiner at ikkje alle papir er i orden til å ta imot borna. Borna er byrja å kome.... Eg veit det er folk som har sagt dei kjem til å stenge det tvert on det dukkar opp nokon. Tankane om at det er 15-16-åringar som har komen er det ikkje rom for. Det har ikkje noko med saka å gjere om borna blir kasteballar...... Det som er viktig er at dei siste justeringane papirmessig må i stand og that's it. Ferdi med det!! Empati....Kva er det?
Born kjem frå krigsherja land og så skal nokre få kjøpsvikingar herse med dei. Kvifor?? Vi veit jo at borna kjem uansett. Om det er i dag eller i neste uke, kven er det som gidder å bry seg med det?
Åja...gløymte jo at vi er nordmenn som er oppfostra til å bli både sytepaver og få sydd puter under armane. Medkjensle med dei som ikkje har hatt det like enkelt som oss er langt unna. Men for all del......Det er ikkje berre eg som har ytringsfrihet. Alle har vel rett til å meine det dei vil. La det berre ikkje bli slik at ein må bli born att og kjempe for at ein har rett uansett kva.

Til dei som meiner dei ikkje er i nærleiken av å vere slik eg har skildra beklagar eg om dei føler seg støytt av orda eg har brukt. Eg er stygt redd at skildringane treffer bra på veldig mange av dei millionar menneska som bur i Noreg.

1 kommentar:

  1. Kjempebra det du har skrevet... MEN... :) At nordmenne mangler empati og er veldig glad i materielle goder, og BARE KLAGER???
    Det begynner å bli et utdiskutert tema... Når myndighetene lager til et system( våres forfedre) som ikke fungerer slik det skal, så er det klart vi klager... det gjør vi for at de som skal lede landet lover, og lover, og holder ikke ord...
    hvorfor får ikke folk hjelp i helsenord pga kø, når helse sør har mange ledige plasser? hvorfor skal vi ikke få klage når skolebyggene nesten ramler i hodet enkelte plasser, mens de har nye bygg andre plasser?
    Asylpolitikken er noe HElT ANNET og kan ikke sammenlignes med sytete nordmenn som skal stå på sitt...
    Mange som kommer fra "mindre" plasser liker ikke endringer, og om det er asylanter eller andre som bosetter seg, så er integrering bestandig vanskelig... men da kan man kanskje tenke på hva MEDIA gjør med menneskesynet våres... vi hører jo hele tiden om utenlandsk opprinnelse eller "ikke norsk statsborger" når det er snakk om kriminalitet... hvem skaper egentlig fremmedfrykten?
    Hvorfor du drar inn Haiti her, forstår jeg ikke, for jeg tror de fleste tenker ofte på det forferdelige som har skjedd... og gjerne vil hjelpe... men rart med det, hverdagen og samfunnet må gå videre, for at det ikke skal bli en verdenskræsj, så får fagfolk ta seg av det de kan best...

    Vi skal være ydmyk og stolt for å være født i Norge... Og så skal vi gjøre det beste med de midlene vi har... tror norge sender mer enn nok penger ut av landet for å hjelpe andre... og det er vel ikke noen land som bruker mer penger på u- hjelp- katastrofehjelp- miljøprosjekter...
    Så jeg er STOLT av å være norsk
    -Vi er først ute med hjelpen når katastrofen skjer
    - vi har fadderbarn for å vise at vi bryr oss, men kan ikke hjelpe alle
    - og vi alle "som syt" er jo tross alt dem som skal sørge for best mulig oppvekst og læremiljø for våres etterkommere, for de er jo tross alt fremtiden

    klemz Linda :)

    SvarSlett